Ingen elefant i rummet: Efter 52 år er det slut

I 52 år har de besøgende i Givskud Zoo kunne se elefanter, men det er der blevet sat en endegyldig stopper for. Den ene af parkens to elefanter døde af sygdom, mens den anden elefant er blevet aflivet.

Af: Laura Søndergaard, 20188342, 30296@dmjx.dk

Foto: Givskud Zoo

Medu og Sandrine – Givskud Zoos to hunelefanter – er nu begge døde. Det kunne Givskud Zoo oplyse i en pressemeddelelse den 7. marts. Til trods for at der siden 1971 har der været elefanter i Givskud Zoo, skal der ikke nye elefanter i parken.

En ensom elefant

Elefanten Sandrine døde efter et sygdomsforløb, og det satte spørgsmålstegn ved Medus skæbne, som endte med at blive aflivet. Aflivningen af Medu handlede ikke kun om gigt og aldersrelaterede helbredsproblemer. ”Elefanter er højt avancerede sociale dyr og trives derfor heller ikke alene, så det gav ikke mening for os at udsætte Medu for yderligere leveår i ensomhed,” siger Richard Østerballe, der er direktør for Givskud Zoo.

Til trods for at de asiatiske elefanter anses for at være kritisk truet, havde det ingen betydning for aflivningen af Medu: ”Hun har for længst mistet betydning for bevarelsen i fangeskab, da hun har overskredet den reproduktive alder, og hun fik i øvrigt heller aldrig unger,” siger Richard Østerballe.

Bæredygtig død

Elefanterne skal ikke bruges til obduktioner, som man ellers gør ved parkens andre dyr. ”Det er fysisk mere udfordrende at obducere en elefant, da der både skal bruges en kran og special skæreudstyr,” siger Richard Østerballe. ”Hvis vi afliver sunde dyr, bruger vi dem efterfølgende til foder, men det var ikke tilfældet med elefanterne, og de kunne derfor kun sendes til destruktion,” forklarer han. Begge elefanterne er allerede blevet sendt til destruktion hos DAKA, hvor de højest sandsynligt vil blive omdannet til benmel og biodiesel. På den måde sikrer man, at den cirkulære bæredygtighed stadig fuldendes.

Manglende midler

Med Medu og Sandrines død er der blevet sat et definitivt punktum i parkens elefanthistorie. ”Vores elefantanlæg er ikke længere tidsvarende for et moderne hold af elefanter, og det vil derfor blive ryddet og omdannet til noget andet. Der er derudover heller ikke afsat midler til et nyt elefantanlæg i vores masterplan,” fortæller Richard Østerballe.