Guldskat fra Vindelev – runer ændrer danmarkshistorien

Runerne på en guldplade fundet i Vindelev nær Jelling er blevet tydet og oversat. Fundet af indskriften viser, at man har troet på Odin 150 år tidligere end hidtil antaget, og det er en kæmpe opdagelse, siger museumsinspektør i Jelling.

Adam Bak foran en kopi af den ene Jellingesten på museet, Kongernes Jelling. Foto: Kirstine Eggert Jensen

Skrevet af Kirstine Eggert Jensen | 23304165 | 30274@dmjx.dk

”Han er Odins mand”

Sådan står der på den brakteat, der blev fundet ved et tilfælde af en lokal mand på sin mark for to år siden. Brakteaten er en medaljon og den er en del af en større skat, der blev udgravet af arkæologer efter fundet. Runerne på brakteaten har nu vist sig, at kunne bevise, at nordisk mytologi har været en religion i Danmark 150 år tidligere, end man hidtil har troet. Det er en stor opdagelse, fortæller museumsinspektør for Kongernes Jelling, Adam Bak.

”Runerne og Vindelev-skatten bekræfter nogle af de antagelser, vi har haft om, at man har dyrket Odin i 500-tallet. Det har vi beviser for. Men nu kan vi se, at det også er helt tilbage til starten af 400-tallet. Det er jo fantastisk,” siger han.

Guldbrakteaten med verdens ældste indskrift om Odin. Foto: Arnold Mikkelsen, Nationalmuseet

En stor opdagelse

Museumsinspektør blev som den første ringet op, dengang Vindelev-skatten blev opdaget. Og ifølge ham kan den nye tydning af runerne være med til, at vi får en bedre forståelse af forbindelsen mellem Jelling, Gorm den Gamle og den nordiske mytologi.

”Det bidrager til forståelsen af os selv, både som danskere, men også som mennesker og nordeuropæere,” siger han.

Netop forståelsen af Danmark under vikingetiden er vigtig for os, mener museumsinspektøren:

”Det er det, som vi arkæologer er helt oppe at ringe over. Og forhåbentlig også resten af Danmark. Det betyder ikke nødvendigvis, at danmarkshistorien skal skrives om, men vi kan nu trække Odins navn 150 år længere tilbage i historien.”

Jelling var under vikingetiden en af landets vigtigste byer, og Jellingestenene trækker hvert år mere 150.000 turister til byen. Det påvirker den selvforståelse, folk i byen har.

“Hver eneste gang at der bliver fundet noget, der bidrager til den nationale forståelse eller noget fedt, som har noget med Jelling at gøre, så er det jo klart, at man som lokal bliver stolt,” forklarer museumsinspektøren.

Jellings stolthed

Søren Kargo Hvid foran Jelling Kirke og Nordhøjen, som er den største gravhøj fra vikingetiden. Foto: Kirstine Eggert Jensen

Det er Søren Kargo Hvid enig i. Han flyttede til Jelling fra Nordsjælland for mange år siden blandt andet på grund af byens historie og kultur. Han er stolt over at bo i en by med UNESCO-verdensarv, og den rolle Jellingestenene og Vindelev-skatten har haft i Danmarkshistorien:

”Historien gør én stolt. Fundene genfortæller vores historie på en anden måde, end vi selv havde troet. Det er altid godt med ny viden.”

Vindelev-skatten befinder sig lige nu i København for at blive nærstuderet af forskere og runologer, og det kan tage flere år, da runerne i indgraveringen er svære at tyde. Men skatten skal nok komme vende tilbage til Jelling en gang i fremtiden, forsikrer museumsinspektør Adam Bak.