Eleverne stod klar til kamp: I dag startede Naturfagsmaratonet

I dag begyndte Naturfagsmaratonet i Vejle, og mere end 400 elever stod klar i Petersmindehallen for at konkurrere i seks forskellige kategorier, og dermed kæmpe om at blive den bedste klasse til naturfag

Frederik Würtz Sørensen byder, sammen med sin medvært, velkommen til Natufagsmaratonet 2023. Foto: Theis Nielsen

Af Theis Nielsen

Mere end 400 elever stod onsdag d. 8. marts klar i Petersmindehallen klokken 09.00 om morgenen. Dagens anledning er Naturfagsmaratonet, en af Danmarks største konkurrencer i naturfag. Konkurrencen blev skudt i gang den 19. januar, og løber frem til den 16. maj. I den periode vil den besøge 52 danske kommuner, og det skønnes at mere end 25.000 folkeskoleelever kommer til at deltage i Naturfagsmaratonet. 

Skolerne i Vejle kommune har været igennem et undervisningsforløb, der er udarbejdet i samarbejde med Naturvidenskabens Hus. ”Nogen har arbejdet med de her opgaver i et halvt år, andre har måske haft en temauge, hvor de har givet den maks gas i en uge,” fortæller Frederik Würtz Sørensen. 

Han er projektpilot for Naturfagsmaratonet, og en af dagens to værter, og ifølge ham er der ét meget simpelt formål med konkurrencen. ”Jamen, vi vil gerne ramme børnene rigtig tidligt, så de ligesom får øjnene op for, at man faktisk kan bruge naturfag til noget, og man kan bruge sine hænder til noget. De kan komme ud på erhvervsuddannelserne og gymnasierne, og bruge noget af alt det her de har lært, til at løse nogen samfundsmæssige problemstillinger.”

En af de klasser, der for alvor har prøvet, at bruge deres hænder til at løse opgavernes problemstillinger, er 5. klasse fra Englystskolen i Børkop. De har i løbet af en uge arbejdet intensivt med undervisningsforløbet, og står i dag klar til at fremvise deres resultater. Johanne, Asger, Mads og Christian har arbejdet med opgaven, ’1,2,3 -Løft med BMS’. Her skulle de bygge en kran, og der var bonus point for højden på kranen. ”Derfor har vi bygget en kran, der er mere end to meter høj,” fortæller Christian. 

Fra venstre: Asger, Christian, Mads og Johanne, sidder klar til Naturfagsmaratonet. Foto: Theis Nielsen

Der er dog ingen tvivl blandt de fire, der nærmest råber ja i kor, når man spørger dem, om undervisningsforløbet har været fedt. ”Det har været virkelig udfordrende og anderledes,” fortæller Mads, ”men langt federe end den normale undervisning,” indskyder Johanne.

Og det noget Lise Nielsen godt kan nikke genkendende til. Hun er folkeskolelærer for 5. klasse på Englystskolen, og har fulgt dem i løbet af temaugen. ”Der har været et meget stort engagement, og eleverne synes at det har været virkelig fedt, at arbejde med opgaverne. Derfor er de også klædt godt på til i dag.”

Hun mener også, at undervisningsforløbet har været til stor gavn for eleverne. ”Børnene har fået en masse erfaring, både i at samarbejde og søge information, men også i at skulle arbejde med emnerne selv.” 

Udover de seks opgaver, skulle eleverne også konkurrere i en quizstafet. Spørgsmålene omhandlede selvfølgelig også naturvidenskab, og med en tidsramme på 15 minutter, handlede det derfor om at være hurtigst til at svare rigtigt på alle spørgsmålene. Det var dog intet problem for 5. klasse fra Englystskolen, der som de første kunne råbe færdig, og dermed kalde sig vindere af stafetten. 

Lise Nielsen står klar til at hjælpe sine elever gennem stafetten. Foto: Theis Nielsen

Naturfagsmaratonet løber i Vejle kommune fra den 8. til den 10. marts, og det skønnes at mere end 1350 folkeskoleelever, fordelt på 20 forskellige skoler, vil have nået at deltage i konkurrence i løbet af de tre dage.