Kan man være et bæredygtigt hotel og samtidig smide 100 badesandaler i småt brændbart om dagen?

Hotel Vejlefjord har modtaget bæredygtighedsmærket Green Key, men på et område halter det med bæredygtigheden. Hotellets ledelse erkender, at der dagligt smides over 100 badesandaler i containeren med småt brændbart, selvom de har øget fokus på at minimere og sortere affald.

Alexander Schmücker & Julie Augusta Vindum

Hotel Vejlefjord med sin grønne plæne, men bæredygtigheden er endnu ikke helt grøn
Foto: Alexander Schmücker

I en container bag Hotel Vejlefjords spa kan man finde sorte sække fyldt med badesandaler i overvejende plast. Her i småt brændbart hører de til, for hotellet har for flere år siden valgt en løsning, hvor sandalerne ikke kan genbruges eller genanvendes. Den tekniske chef, Niels Lauritsen, erkender, at der smides over 100 badesandaler ud om dagen:

“Det bliver let til hundredvis af sandaler, men vi opfordrer selvfølgelig gæsterne til at tage dem med hjem. Hvis man sætter det på spidsen, er det ikke os, der smider sandalerne ud, for de er en del af gæstens pakke.”

Ikke desto mindre ender over 36.000 badesandaler årligt i containeren.

Det står i skærende kontrast til hotellets mangeårige branding som miljøvenligt. I 2021 modtog hotellet endda bæredygtighedsmærket Green Key og så sent som i marts annoncerede hotellet, at de vil være helt CO2-neutrale i 2030.

Nær hotellets spa ligger en affaldscontainer, der indeholder flere sorte sække med badesandaler
Foto: Alexander Schmücker

I skralderummet sidder Lisbeth Hollensberg og holder pause. Hun har arbejdet som tjener på hotellet i 12 år og har pludselig set en stor udvikling i affaldssorteringen.

“Her på det seneste er der kommet flere skraldespande på hotellet, og det er jo mega fedt. Så kan vi måske rigtig komme i gang med at sortere.”

Selvom affaldssortering skulle være blevet lettere for medarbejderne, vil der stadig kunne findes badesandaler i småt brændbart. Det medgiver hotellets ledelse, da man har lagt en stor ordre på netop det.

Her sidder Lisbeth Hollensberg som regel når hun skal ryge. I den seneste tid har hun fået selskab af flere containere
Foto: Julie Augusta Vindum

Vejlefjords grønne nøgle

Green Key-mærket, der blåstempler hotellers bæredygtige profil, fik Hotel Vejlefjord tildelt af en jury bestående af Friluftsrådet og HORESTA, brancheorganisationen for danske hoteller og restauranter. Sådan er proceduren i Green Key. HORESTA står desuden for de løbende kontrolbesøg, som skal sikre, at hotellerne lever op til Green Keys 98 krav. Kravene omfatter alt fra rengøring af fedtfiltre til affaldssortering i minimum ti kategorier herunder plastik.

Mikael Holt Jensen, miljøchef for HORESTA og sekretariatsleder for Green Key, mener, at kontrolindsatsen er helt uafhængig, selvom han anerkender, at HORESTA har en dobbeltrolle. Han pointerer ligeledes, at han ikke finder det uforeneligt at smide 100 badesandaler ud om dagen og samtidig være Green Key-hotel:

“Vi ekskluderer ikke vores Green Key-hoteller, bare fordi de smider nogen badesandaler i småt brændbart.”

Brancheorganisationen opfordrer i stedet sine Green Key-hoteller til at leve op til deres bæredygtige ansvar, og det er miljøchefens indtryk, at de fleste efterlever det. Han mener derfor ikke, at mærket er udtryk for greenwashing.

Hotellets tekniske chef, Niels Lauritsen, peger samtidig på, at selvom hotellet ikke sortere alt deres affald, så investerer de i grøn vindmøllestrøm, anvender varmepumper og har for nylig gjort det lettere for både medarbejdere og gæster at sortere affald.

Opdatering 10/03-2023

Hotel Vejlefjord har besluttet at skifte badesandalerne ud.

“Sandalerne er en gammel ordre fra Kina, men vi undersøger i øjeblikket muligheden for et bæredygtigt alternativ,” udtaler hoteldirektør Flemming Jakobsen.

2 comments

  1. Tankevækkende at man kan have Green Key mærke og profilere sig som bæredygtige og lægge container til at ens gæster smider 36.000 af hotellets engangsbadesandaler ud. God afslørende kritisk artikel om et vigtigt emne. Endda med den konsekvens, at hotellet nu leder efter en bæredygtig løsning.

    • Hej Søren
      Tak for de fine ord, og så endda fra en journalist! Betyder meget for os ☺️

Der er lukket for kommentarer.