Nedlagt genbrugsplads giver liv til ny badmintonhal

Til trods for stigende byggeripriser er der optimisme hos byrådet og forvaltningen om byggeriet af en ny badmintonhal ved DGI-huset i Vejle. Optimismen skyldes blandt andet, at hallen skal bygges med materialer fra den nu nedlagte genbrugsplads.

Af Jakob Emil Kristensen,

Tlf. 29170182,

Mail: 30255@dmjx.dk

Vejle Badmintonklub kan se frem til en ny hal, der både er god for klimaet og kommunens pengepung. Foto: Tom Fejsø.

Formand for Kultur- og Idrætsudvalget, Dan Arnløv Jørgensen (C), er optimistisk omkring økonomien for byggeriet af den nye badmintonhal i Vejle. Det er til trods for, at Dansk Industri forudser at stor usikkerhed, stigende renter og høj inflation vil være med til at dæmpe aktiviteten i bygge- og anlægsbranchen de kommende år.

”Vi tror, det er toppet lidt. Meget af inflationen var jo båret af energipriserne, og de er i hvert fald faldet en del på gas. Der er stadig nogle flaskehalse og problemer med hensyn til nogle materialer, men vi tror, vi kan holde os inden for rammen, sådan som det ser ud nu,” fortæller Dan Arnløv Jørgensen.  

En af grundende til at den nye hal ikke er påvirket i så høj grad af de stigende byggeripriser, er, at den bygges som et såkaldt upcyclingsprojekt. 

Fra affald til badminton 

At upcycle vil sige, at man tilfører et produkt mere værdi ved at behandle eller forarbejde det.

I dette konkrete tilfælde er planen, at stålhallen ved den gamle genbrugsplads, skal flyttes over til DGI-huset. 

I forbindelse med lukningen af genbrugspladsen og åbningen af det nye ressourcecenter står hallen tom, og kan derfor bruges til den nye badmintonarena. 

På den måde bliver projektet mere bæredygtigt, og billigere, da man ikke skal bruge lige så mange materialer, i forhold til hvis hallen skulle bygges op fra bunden.

“Stål er noget af det dyreste og mest klimabelastende at arbejde med. Så vi tager spærrene. De kan sidde på siden af DGI-huset, og så kan vi bruge det som udgangspunkt til at lave en ny badmintonarena,” fortæller Dan Arnløv Jørgensen, formand for Kultur- og Idrætsudvalget. 

Han bakkes op af Jonas Flyvholm, der er projektleder på byggeriet.

”Stål er noget af det, der er ramt af de største prisstigninger de sidste to år. Vi bliver derfor ikke ramt i lige så høj grad af øgede byggeriomkostninger, som hvis vi ikke kunne genbruge den gamle stålhal.”

Projektet er derudover blevet tilpasset i samarbejde DGI-Huset og Vejle Badmintonklub, så alle interesser tilgodeses. Blandt andet er det planlagt, at hallen bliver bygget op af hal 4 i DGI Huset. Det sparer både på driftsomkostningerne af den nye hal og pakker hal 4 ind, så den ikke skal isoleres. 

Stålhallen på den gamle genbrugsplads skal bruges til byggeriet af den nye badmintonhal. Foto: Jakob Kristensen.

Ny hal er tiltrængt

Byens gamle badmintonhal på Jagtvej stammer helt tilbage fra 1935, og ifølge Tom Fejsø, der er bestyrelsesformand for Vejle Badmintonklub, er der flere problematikker forbundet med den gamle hal.

Han peger for det første på, at hallen blot har fire fulde baner, dårlige parkeringsforhold, og derudover er dårligt isoleret. 

”Vi har før prøvet at have afholdt stævner, hvor der var 14-15 grader i hallen,” fortæller Tom Fejsø. 

Til trods for problemerne har den gamle hal dog sin charme. De snart 100 år i hallen har bidraget til en rig historie, som Tom Fjelsø håber kan rykke med over i det nye byggeri. 

”Vi er allerede i gang med at samle gamle træketchere ind og finde gamle spillertrøjer frem. Noget af det vigtigste for os er at vise, at vi er en gammel klub, selvom vi rykker over i en ny hal.”

Der går dog noget tid, før klubben får lov til at rykke ind i den nye hal, da projektet stadig mangler at blive sat i udbud.

Et forsigtigt gæt fra Tom Fjelsø er, at klubben kan være klar med ketcherne på de nye baner i 2024-2025 sæsonen.