WE SHALL OVERCOME: Protestsange på biblioteket

På Vejle bibliotek mødes frokostkoret, hver tirsdag og onsdag for at synge alt fra Lyse Nætter, til Fald Min Engel. Men i dag stod den dog på protestsange i anledning af kvindernes kampdag. 

Bente Valentin Jørgensen sidder fra klaveret, klar til at lede koret. Foto: Theis Nielsen

Af Theis Nielsen

“Oh, deep in my heart I do believe, we shall overcome some day.”

Den velkendte melodi spreder sig fra musiklokalet ud i alle kroge og hjørner af Vejle Bibliotek. Sangen er måske mest kendt for, at være den uofficielle slagsang for 60’erne og 70’ernes borgerrettigheds- og rødstrømpebevægelse. Men til trods for de mange år der er gået siden, er den stadig relevant den dag i dag. I hvert fald hvis man spørger Bente Valentin Jørgensen. 

Hver tirsdag og onsdag leder hun sammen Mia Skovgaard Schøler, frokostkoret på biblioteket. Koret mødtes for første gang tilbage i september 2022, men da det er frivilligt at deltage, er det derfor ikke altid de samme stemmer, man hører i koret, fortæller Bente Valentin Jørgensen. ”Jeg tror, vi har 10-12 faste sangere i koret, som dukker op næsten hver gang… Men det er jo fuldstændig frivilligt, og vi har heller ingen krav til ens kunnen.”

En af de faste korsangere er Iben Andersen. Hun har været med siden september, og hun tropper med glæde op hver tirsdag og onsdag. ”Ja, jeg var jo faktisk med til at starte det. Man kan vist godt kalde mig lidt af en pioner,” fortæller hun. 

Siden september er der blevet øvet en masse forskellige sange. For tiden arbejder koret dog primært med Lyse Nætter og Fald Min Engel, men i dagens anledning har Bente Valentin Jørgensen tilladt sig at tage nogen helt nye sange med. ”Det er jo kvindernes kampdag, så jeg har taget et lille ark med, fordi jeg tænker, at vi skal synge nogen af de her gamle kampsange,” fortæller hun. 

Iben Andersen (i midten), synger med sine sidemakkere 1. sopran i koret. Foto: Theis Nielsen

Efter at have sunget i en halv times tid, hiver kvinderne hver især deres madpakke frem. For udover at synge, spiser de også frokost sammen hver gang de mødes, og for Iben Andersen er det en af grundende til, at hun er en del af koret. ”Jeg har altid gerne ville prøve at synge i et kor, og det her virkede som en god måde at prøve det på. Vi sidder og snakker i pausen, og lærer hinanden lidt at kende. Så det er ikke bare for at synge i et kor, det er i høj grad også det sociale, der gør, at jeg kommer.”

Under frokosten snakker kvinderne da også om alt fra, hvilke sange de gerne vil synge næste gang, til andre hverdags emner. Samtalen drejer dog hurtigt over på kvindernes kampdag. En efter en fortæller de hver især, om anekdoter fra deres ungdomstid. En fortæller at hun var på kvindelejr i 70’erne, dog ikke Femølejren, da hun synes det virkede for voldsomt. En anden fortæller om demonstrationer i København, hvor hun gik forrest i kampen om, at mændende kunne få lov til at være med i fødselsstuen. Andre fortæller om, hvordan de fik skældud, for at have det forkerte tøj på. “Ja, jeg kan da huske, at jeg i 5. klasse mødte op med sådan et indianerbånd i håret, og så blev jeg sendt ud for døren, fordi min lærer mente, at det var for voldsomt,” fortæller Bente Valentin Jørgensen.

Håbet med frokostkoret var netop, at nogen af byens borgere kunne mødes, og finde et fællesskab gennem musikken, og det gør derfor Bente Valentin Jørgensen glad, når hun kan se, at det lykkes. ”Kvinderne, der kommer i koret, er jo alle fra vidt forskellige baggrunde, men det, de har fundet i koret, er jo et fællesskab, som de kan tage med sig videre.”

Koret mødes hver tirsdag og onsdag, i musiklokalet på Vejle Bibliotek, og alle er velkommen.