Kongeetapen er et skridt på vejen mod Vejles cykelvision, men mange vejlensere lader cyklen stå

Kongeetapen i Postnord Danmark Rundt 2023 skal finde sted i Vejle. Dette rammer ind i Vejles mål, om at være Danmarks bedste cykelkommune. Men kigger man på, hvor mange der hopper på cyklen, falder Vejle langt bagud, sammenlignet med landets øvrige kommuner.

Lone Overgaard, foto: Ida-Marie Nees

Af Ida-Marie Nees

Vejle Kommune har de seneste år lagt asfalt til store cykelløb, heriblandt Tour de France og Postnord Danmark Rundt. Igen i 2023 kan vejlenser få glæde af cykelryttere i bybilledet, det er trods deres egen manglende lyst, til at hoppe på cyklen.

Vejle Kommune har gennem projektet ”Vejle i førertrøjen – Danmarks bedste cykelkommune” beskrevet, hvordan kommunen har potentiale til at blive et af Nordeuropas bedste områder for cykling, men det er kun 37 procent af vejlenserne, der cykler mindst en gang om ugen. Det viser en rapport fra 2022, som kortlægger danskernes cykel vaner. Rapporten er udgivet af CISC, Institut for Idræt og Biomekanik, SDU.

Den lave tilslutning til hverdagscyklisme, placerer Vejle på en 91. plads ud af de 98 kommuner i Danmark.

El er vejen frem

Blandt årsager til den lave placering er det bakkede terræn, hvis man spørger Lone Overgaard. Hun er en del af de 37 procent, som cykler mindst en gang om ugen. Efter at hendes arbejdsplads skiftede beliggenhed, valgte hun at anskaffe sig en elcykel, og hver morgen cykler hun ud til sin arbejdsplads i Vejle.

”Jeg havde ikke cyklet hver dag, hvis ikke jeg havde el på min cykel. Der er alt for mange bakker i Vejle, og de kan ikke klares uden el,” fortæller Lone Overgaard.

En gruppe af unge vejlensere stemmer i med Lone Overgaard. De fortæller at de mange bakker gør, at de sjældent hopper på cyklen, for at komme rundt. Ifølge dem, er det er alt for hårdt at cykle op ad de mange bakker, og det er meget nemmere at tage bussen. Foto: Ida-Marie Nees

Et opnåeligt mål

Bakkerne i Vejle er ifølge formand for Kultur- og Idrætsudvalget i Vejle Kommune, Dan Arnløv Jørgensen (C), hovedforklaringen på, at mange beboere i Vejle ikke vælger cyklen. Han har, ligesom Lone Overgaard, også anskaffet sig en elcykel for at komme rundt i byen.

”Vi arbejder hele tiden på at arbejde med bedre forhold for cykling,” skriver Dan Arnløv Jørgensen.

Ifølge Dan Arnløv Jørgensen er målet om Vejle som Danmarks bedste cykelkommune stadig opnåeligt.