Ny gruppe for pårørende til veteraner opstår i Vejle

Der findes næsten 800 veteraner i Vejle Kommune. Til trods for dette eksisterer der ikke nogen tilbud til veteraner, eller pårørende i kommunen. Det vil Anne Mette Pedersen nu lave om på med oprettelsen af en ny gruppe, specifikt for samlevere til veteraner. 

Af Jakob Emil Kristensen

Anne Mette Pedersen er selv gift med en krigsveteran, der har været udsendt på Balkan. Foto: Jakob Kristensen.

På Niels Findsens Vej opstår der en ny gruppe for samlevere til krigsveteraner og udsendte. Anne Mette Pedersen har startet tiltaget op, da hun på første hånd har oplevet, hvor svært det kan være at være pårørende, og hvor meget det kan hjælpe at tale med ligesindede. 

Ifølge tal fra veterancenteret findes der næsten 800 veteraner i Vejle Kommune. Til trods for dette eksisterer der ingen specifikke grupper i Vejle, hvor veteraner eller pårørende kan mødes. 

Anne Mette Pedersen har tidligere været medlem af facebookgrupper på landsplan, og en lignende fysisk gruppe i Fredericia. Hun mener dog, at det er vigtigt at have en lokal gruppe i Vejle.

For afstanden kan være afgørende. 

”Hvis du skal bruge bare en halv til en hel time på transport, kan det blive for uoverskueligt. Det kan gøre, at man ikke har lyst til det på en hverdagsaften,” fortæller hun. 

Anne Mette Pedersen understreger, at gruppen ikke er en terapigruppe. Det skal derimod være et sted hvor man kan holde fri fra den stress, der kan være forbundet med enten at have en samlever udsendt, eller leve sammen med en veteran. 

”Det der skal fylde er det positive. Det skal være et sted bare at slippe tankerne, og gøre noget for sig selv.”

At fællesskabet med ligesindede er vigtigt for de pårørende, er Anne Mette Pedersen ikke alene om at mene. Synspunktet bliver delt af Bjarne Andresen, der er lokalformand for Veteranhjem Trekantsområdet, og tidligere udsendt. 

”Det, der bliver vist i medierne, er når det går hårdt for sig. Der bliver sjældent vist en rolig hverdag. Derfor bliver de pårørende derhjemme ofte pressede og har brug for at snakke med ligesindede,” fortæller han. 

På sigt håber Anne Mette Pedersen at gruppen i Vejle kan blive startskuddet til en ny veterancafé der afholder flere arrangementer for både veteraner og pårørende. 

Gruppens opstartsmøde bliver afholdt torsdag aften klokken 19 på Niels Finsens Vej 16b.