Klinik “UngSex”: En stor succes

Vejle Kommune har siden 2019 kørt en sexologisk klinik i samarbejde med Sygehus Lillebælt og Region Syddanmark. Klinikken skulle oprindeligt holde åben i 45 uger. Initiativet har været en succes, og derfor vejleder de fortsat unge vejlensere om seksuel sundhed i en tid, hvor klamydia- og gonorrétilfælde er i stigning

UngSex Vejle har siden 2019 rådgivet unge i Vejle Foto: Vejle Kommune

Skrevet af Julie Augusta Vindum

Et samarbejde mellem Vejle Kommune, Region Syddanmark og Sygehus Lillebælt har resulteret i et tilbud om anonym rådgivning til unge under 25 år i Vejle. Projektet hedder ”UngSex”. Rådgivningen kan omhandle seksuel sundhed, køn og krop, men klinikken tilbyder også at teste de unge for både kønssygdomme og graviditeter. Projektet var kun tiltænkt at skulle foregå til efteråret 2020, men klinikken på Nyboesgade 35B har været så populær, at den stadig har åben hver mandag.

Ifølge Statens Serum Institut er antallet af smittede med sexsygdommen gonorré på sit højeste nogensinde. Ligeledes blev der i 2021 konstateret over 30.000 klamydiatilfælde i aldersgruppen 15-29 år, som dermed slog rekord. 

Gonorrétilfælde er steget markant siden 1990 Kilde: SSI

Peder Hummelmose (V), formanden for Sundheds- og Forebyggelsesudvalget i Vejle Byråd, mener, at de i Vejle Kommune har haft succes med UngSex:

”Vi har en meget stor skare af unge, der kommer forbi for rådgivning og test. Hvis ikke det var tilfældet, havde vi lukket den igen,” siger Peder Hummelmose, der også forklarer, at de unge føler sig meget trygge ved at komme på klinikken. 

Klinikken på Nyboesgade 35B har åben hver mandag Foto: Julie Augusta Vindum

Selvom initiativet er en succes, skal det revurderes for at komme til at matche lignende tiltag, der bl.a. er taget i Fredericia, Odense, Varde og Esbjerg. Der skal dermed findes en fælles model for initiativerne i hele Region Syddanmark.

”Klinikken i Vejle har bevilling til udgangen af det her år, hvorefter vi skal se på, hvordan finansieringen skal være fremadrettet,” siger Kurt Æbelø, afdelingschef for Tværsektorielt samarbejde for Region Syddanmark.

Region Syddanmark gav projektet ”UngSex” 1,3 millioner kr. i bevilling, hvorefter der er fundet flere ressourcer til fortsat at finansiere det.

Ifølge Sex og Samfund var Vejle i 2021 den kommune i Region Syddanmark, der havde tredjeflest klamydiasmittede unge pr. 1000 indbyggere.