Ny ambulance i Vejle skal forkorte responstiderne, men de frivillige spiller fortsat en afgørende rolle

Pressefoto, Fotograf Niels Aage Skovbo
Pressefoto, fotograf Niels Aage Skovbo

Regionsrådet i Region Syddanmark har for nylig haft fokus på at forbedre det præhospitale område. Dette har blandt andet resulteret i, at der er kommet endnu en ambulance til Vejle fra d. 1. marts 2023. Men spørger man en af de frivillige akuthjælpere, er der stadig langt, hvis man vil løse problemet.

Af Ida-Marie Nees

Responstiden på ambulancer i Region Syddanmark er ikke indenfor det politiske mål på 15 minutter, og i visse byer står det særligt slemt til. Jelling er en af dem. I 2022 skulle borgerne vente mere end 15 minutter ved over en fjerdedel af de akutte udrykninger.

Problemet har stået på længe, og derfor blev der i juni 2021 startet akuthjælperordningen i Jelling, som har til formål at rykke ud, når der bliver beordret en ambulance.

Dennis Brandt Leth var med til at starte akuthjælperordningen i Jelling, og har tidligere kørt ambulance. Dennis har selv haft 129 ture med akuthjælperordningen, og har derigennem kunne mærke den lange responstid. Han har kun oplevet få gange, at ambulancen kom frem før akuthjælperordningen.

”Vi har haft en tur, hvor fra vi kommer frem, og så gik der 32 minutter før ambulancen kom frem. Det kan have været fordi, alle de nærmeste ambulancer var optaget, men det er lige nøjagtig derfor, vi har akuthjælperordningen.”

Men Dennis er ikke overbevist om, at endnu en ambulance vil ændre på den lange responstid, som der er i blandt andet Jelling. For Dennis spiller akuthjælperordningen en væsentlig rolle, men han frygter, at frivilligheden kan gå ind og erstatte regionens ansvar og blive en besparelse på tid og minutter.

”Hvis vi bliver tilbudt en akuthjælper bil i Jelling, så vil jeg ikke synes, at det var okay. I kraft af at vi ikke er uddannet til at køre udrykningskøretøjer, og vi kommer for tæt på at være professionelle, hvis vi får det. Der er en forskel på, om man er professionel eller frivillig, og vi skal ikke ind og erstatte noget som helst, vi skal være et supplement,” fortæller Dennis.

Akuthjælperordningen i Jelling har siden sin opstart været udkaldet 420 gange, og Dennis har selv mærket den forskel de gør, når det gælder liv og død.

”Personligt har jeg haft to ture, hvor jeg med min erfaring vil vurdere, at hvis ikke vi havde haft akuthjælperordningen, så havde personerne ikke været i live i dag.”

Region Syddanmark er blevet forbeholdt vores spørgsmål, men er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Opdateret 8/3 kl. 10:30