Ungeambassadører styrer UngVejle

Hos ungdomsskolen UngVejle gør de tingene lidt anderledes end i resten af landet. Her sidder de unge med i bestyrelsen, og de er med til at udvikle projekter og events. Samtidig får de unge en ”miniuddannelse” og muligheden for at tjene lidt ekstra lommepenge. 

Af Mads Norman Søndergaard, 30273@dmjx.dk, 53201007

Ungeambassadørerne hos UngVejle sidder både med i ungdomsskolens bestyrelse, arrangerer ture for de andre unge, og er med til at bestemme, hvordan stedet skal tage sig ud. 

Isabell Due har været med som ungeambassadør, siden projektet startede tilbage i 2019. Hun er derfor også den mest erfarne ungeambassadør i byen. 

”Man kan vist godt kalde mig en day one’r” siger den 17-årige gymnasieelev. 

Både Isabell og Sarah har været med siden starten, og har efterhånden opbygget et stærkt venskab Foto: Mads Norman

For Isabell Due startede hendes tid hos UngVejle med en klasselærer, som en dag kom og prikkede hende på skulderen. Han mente nok, at hun kunne råbe højt, sætte en dagsorden og gøre en forskel for de andre unge. Og så kunne hun samtidig tjene lidt penge på det. 

I tidens løb har hun været med til at arrangere flere store events. Hun har for eksempel været med til at arrangere en tur til Berlin, og hun er med i Nicefest, som arrangerer fester for op mod 400 unge vejlensere. 

Ungestyret projekt
Bag projektet med ungeambassadørerne står blandt andet 32-årige Sarah Lykkeberg. Hun er projektleder, og har også været med siden begyndelsen. Hun er ikke tvivl om, at projektet fungerer, og hun synes, det er vigtigt, at ungdomsskolen er ungestyret, da det er tilbud forbeholdt dem.

”Vi ved godt, at vi ikke bare kan give dem alt magten. Det ville være fedt, hvis vi kunne, men vi giver dem nogle redskaber, så de kan lave deres egne projekter og styre så meget som muligt.”

Som led i ungeambassadørenes ”miniuddannelse” får de kurser i promovering, idéskabelse og public-speaking. Redskaberne kan bruges til at stable arrangementer på benene og derefter promovere dem til de unge på skolen. Derudover har ungeambassadørerne to faste pladser i bestyrelsen, og her sidder Isabell Due selvfølgelig med. 

Den lokale kunstner malede flere kunstværker, som nu pryder ungdomsskolens facade.
Foto: Mads Norman

Gennemslagskraft i bestyrelsen
Som bestyrelsesmedlem har Isabell Due blandt
andet været med til at få gennemført
en renovering af en meget kedelig murstensvæg,
som tidligere prægede ungdomsskolen. 

”Man kunne ikke se, det var en ungdomsskole – det så møg
kedeligt ud! Så vi fik faktisk sat en masse midler af til
at pynte væggene udenfor.”

Det resulterede i et stort graffiti projekt med en lokal kunstner, som lavede en masse værker, der nu pryder den røde murstensvæg. 

Personlig udvikling
For Isabell Due har hendes snart fire år som ungeambassadør budt på en stor personlig udvikling. 

Hun startede som en flyvsk ung pige, der kæmpede med at færdiggøre sine projekter. I dag sidder hun med i ungdomsskolens bestyrelse og Rådet for Børns Læring, hvor hun blandt andet er med til at rådgive børne- og undervisningsministeren. 

”Jeg har fået så mange redskaber med mig, som jeg benytter mig af til dagligt. Jeg har specielt fået mange redskaber indenfor kommunikation og planlægning, og det kan jo altid bruges,” siger hun.

En ting er i hvert fald sikker. Både unge og voksne er glade for det tilbud, som UngVejle er de eneste i landet, der tilbyder. Og hvis man vil prøve kræfter med at være ungeambassadør, så søger UngVejle netop nu nye unge mennesker til jobbet.