Tilbud på biblioteket forener vejlensiske fædre

Hver onsdag har fædre i Vejle Kommune mulighed for at mødes i ‘Fars Legestue’. Det er et uforpligtende tilbud, som fædre og deres børn i alderen 0-3 frit kan benytte med mulighed for samtaler med sundhedspersonale.

Af Thilde Ovens, 30310@dmjx.dk, 53 44 15 01

Præcis et år før EU-reglerne om øremærket barsel til mænd trådte i kraft, slog biblioteket dørene op for Fars Legestue. Inden EU-direktivet blev implementeret, viste tal fra Danmarks Statistik, at de danske fædre i gennemsnit tog 34,2 dage af barslen. Mødrene stod for de resterende 280,3 dage.

Alle fædre er hver onsdag mellem 11 og 13 inviteret til Fars Legestue i bibliotekets puderum. Der er kaffe, the og mulighed for snakke med andre mænd. Tilbuddet er et nationalt projekt, som skal bringe fædre sammen.

To af de mænd, som har taget imod tilbuddet på biblioteket, er Ole Graugaard og Alexander Dukanovic. De kendte ikke hinanden før, men har tilbragt tre onsdage sammen i Fars Legestue. Med sig har de hver en søn, som kravler rundt på det bløde underlag mellem puder og legetøj. Legestuen skaber rammer for fædre, som kan møde op uden at skulle tilmelde sig.

”Man bliver jo ikke tilknyttet en gruppe på samme måde, som mødre bliver, når man er blevet far. Så det er rart at have et sted, hvor man kan møde og snakke med andre, der er i samme situation”, fortæller Ole Graugaard.

Far, Alexander Dukanovic, og søn, Jonathan, besøger Fars Legestue for tredje onsdag i træk.

”Det er nemt, at mødes uforpligtende her”, siger Alexander Dukanovic.

Begge fædre er førstegangsforældre, og de er enige om, at det har været en stor omvæltning. Dog synes de begge, at det er meningsfuldt og stort at blive far. Ole Graugaard har som ny i byen brugt legestuen til at møde folk, der står i samme situation som sig selv:

”Der er mange, jeg har mødt her, som er tilflytter ligesom jeg. Så man kan også bruge tilbuddet til at møde nogen i det hele taget,” fortæller Ole Graugaard.

Mænd har sværere ved at være følsomme

Udover at bibliotekarene stiller roll-up-bannere og kaffe frem foran legestuen, er fædregruppen selvkørende. Indimellem er der tilbud om konsultationer med sundhedsplejersker og fysioterapeuter.

Manden bag projektet er mandeforsker Svend Aage Madsen. Legestuen er støttet af Nordea Fonden

En af de fysioterapeuter, som er tilknyttet Fars Legestue, er Lars Ulrik. Udover at instruere fædre i babymassage, har han mange års erfaring med mænd i den kommunale folkesundhed. Igennem sit job hos kommunen, arbejder han med flere initiativer, som skal forbedre mænds muligheder for at italesætte svære emner som trivsel og følelser.

“Fædre skal ikke kun kunne spille fodbold,” fortæller Lars Ulrik. Efter 15 år som sundhedskonsulent har han lært, at det er vigtigt at skabe intimitet mellem far og barn. Det er noget, som særligt sønnerne kan nyde godt af senere, hvor det vil blive nemmere at sætte ord på følelser. Noget som mange mænd i dag finder udfordrende, fortæller han.

Han har oplevet et tabu omkring mænd i rollen som omsorgsperson, og det er ærgerligt, forklarer han. Dog mener han, at EU’s øremærkede barsel kan flytte flere fædre ud af deres komfortzone.

“Mænd er ofte mere pragmatiske og simple at gå til. Vi er ikke så gode til det der ‘hvordan har du det?’. Det handler om at skabe en fortrolighed mændene imellem,” siger Lars Ulrik.

Legestuen er ikke det eneste tilbud til mænd på biblioteket. Fællesskabet ‘Ha’ det godt for mænd’ tilbyder samhør med råd og vejledning fra konsulenter og sundhedspersonale.

Fars Legestue er landsdækkende og er til stede i over 40 danske byer. Bag initiativet står Far for Livet, som er en datterprojekt under Forum For Mænds Sundhed, som arbejder for at styrke mænds mentale og fysiske helbred.