Nye stoppesteder for blaffere: Snart kan din tommelfinger føre dig til Vejle

Nu har Vejdirektoratet godkendt vejtavler med ordene ’blafferstoppested’, som borgerne kan bruge til at komme frem til deres destination på en mere bæredygtig måde. I Vejle Kommune vil blafferstoppestederne snart være til at spotte i flere vejkanter, hvor man kan få et lift.

Når de kørende danskere skal til og fra arbejde og uddannelse, sidder der ofte kun én person i bilen. Foto: Marie Kondrup Juul

Af Marie Kondrup Juul

I løbet af foråret vil et nyt tiltag forsøge at gøre transporten til Vejle mere grøn. Skilte til blafferstoppesteder vil blive sat op på to af de store veje i Jelling, som ofte benyttes hvis man skal i retning mod Vejle.

Ifølge Majken Kobbelgaard Andersen, som er trafik- og mobilitetsplanlægger hos Vejle Kommune, er der stort potentiale og god grund til initiativet.

”Der kører rigtig mange biler mellem Jelling og Vejle hver eneste dag, hvor folk egentlig bare ligger og kører i halen på hinanden med tre tomme sæder, så vi vurderede, at der er en masse transportspild mellem de to byer,” siger hun.

Meget tyder på, at transportspild er et generelt problem, som potentielt kan mindskes af initiativer, der opfordrer til samkørsel. Tal fra Transportvaneundersøgelsen 2021 og Vejdirektoratet viser, at der i gennemsnit sidder 1,16 personer i hver bil, når danskerne kører til og fra arbejde og uddannelse.

Det handler om tillid og fællesskab

Vejlevej og Fårupvej er strækningerne, hvor blafferstopperstederne forventes at blive sat op, og disse placeringer er ikke tilfældigt valgt.

”Det gælder om at finde steder, hvor der både er en masse biler, men også lav fart og mulighed for at stå af og på,” lyder det fra Majken Kobbelgaard Andersen.

Planen for blafferstoppestederne er udarbejdet af Vejle Kommune i samarbejde med Jelling Lokalråd. Håbet for blafferprojektet, som i udgangspunkt er en prøvehandling, er både at fremme bæredygtig mobilitet og at knytte borgerne sammen.

”Det handler om tillid og at hjælpe hinanden, og når man gør det i en by som Jelling, handler det også rigtig meget om fællesskab,” siger Majken Kobbelgaard Andersen.

Skiltene er et landsdækkende syn

Vejle er ikke den første kommune, der prøver kræfter med skiltene, der skal sørge for flere fyldte biler. I 2018 åbnede de fire første danske blafferstationer i København, og året efter blev Skanderborg Kommune ejere af de første jyske blafferstoppesteder.

Stoppestederne vokser sig stadig flere og flere, og det kan være et udtryk for, at der er succes med at bruge dem til at gøre transporten nemmere og mere miljørigtig. I dag kan man få blafferlift mange steder i Danmark.

Planlægningen af at opsætte blafferstationer i Jelling er udført med rådgivning fra Blaffernationen, som har en mission om at etablere blafferstoppesteder i hele Danmark. De hjælper kommuner, byer, højskoler og andre med at etablere blafferstoppesteder og fremme den grønne transportudvikling.